Univerzitet u Beogradu domaćin velike svetske naučne konferencije

Jedna od najznačajnijih konferencija u savremenoj nauci, LHCP (Large Hadron Collider Physics Conference 2023), otvorena je u Beogradu. Konferencija posvećena fizici Velikog sudarača hadrona u CERN-u, koji je najveći akcelerator čestica današnjice, okupila je oko 400 fizičara iz celog sveta. 

Učesnike konferencije pozdravio je na prijemu u Narodnoj skupštini rektor prof. dr Vladan Đokić, koji je izneo detaljne podatke o veličini i uspesima Univerziteta u Beogradu, i izrazio nadu da će konferencija čiji je naš univerzitet domaćin biti prilika za razmenu informacija o novim rezultatima istraživanja, ali i umrežavanje najboljih fizičara iz celog sveta.

Najveći akcelerator na svetu, koji se nalazi u 27 kilometara dugom tunelu pod zemljom u blizini Ženeve, instrument je koji ubrzava snopove protona, a fizičari proučavaju njihove sudare kako bi istražili strukturu materije. LHC radi od 2011. godine i podaci koji su na njemu prikupljeni 2012. omogućili su da bude otkriven Higsov bozon. Fizičari iz Srbije učestvuju u merenjima zajedno sa kolegama iz Evrope i sveta, što je bilo presudno da Srbija 2019. godine postane 23. punopravna članica CERN-a.

Program konferencije LHCP u Beogradu obuhvata detaljan pregled poslednjih eksperimentalnih i teorijskih rezultata. Pored naučnog dela, konferencija je imala i bogat program događaja u kojem su naučno-diplomatski forum, inovacioni panel, poseta kompanijama koje sarađuju sa CERN-om i predavanje koje će u Narodnom muzeju održati jedan od najvećih naučnika današnjice fizičar Džon Elis.

Izvor: Univerzitet u Beogradu 

 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.