Klub otvorenih inovacija

Kroz Klub otvorenih inovacija, velike i srednje kompanije prepoznaju probleme koje imaju u poslovanju i potom pozivaju male domaće firme, startape, fakultete i institute da zajedno rade na rešavanju tih problema, a da onda od tih rešenja  naprave proizvod koji će moći da izvoze iz Srbije. Klub će doprineti da u budućnosti stotine kompanija razrade svoja rešenja, a najvažnije je da su to "made in Serbia" rešenja.

Članstvo u Klubu otvorenih inovacija je besplatno i dostupno je za velike i srednje kompanije koje žele da povećaju inovacione mogućnosti u svom sektoru. Klub je već operativan, prvi poziv za inovacije planiran je za kraj avgusta, a radionica u septembru.

Aktivnosti Kluba otvorenih inovacija  su podeljene u tri glavne kategorije:

  • organizacija sastanaka „Innovation Call“ (sastajanja po dogovoru, nekoliko puta godišnje između kompanija i startapa i/ili malih firmi izabranih na osnovu potreba kompanije; sastanci su poverljivi i organizuju se po volji svakog člana),
  • organizacija događaja „Pitch Day“ (kada startapi i/ili male firme stupaju pred publiku – velike kompanije, a zatim članovi kluba razmenjuju direktno ideje sa startapima i/ili malim firmama i istražuju poslovne mogućnosti), i na kraju,
  • organizacija radionica (savršena prilika za razmenu i „brainstorming“ između članova oko tema o otvorenoj inovaciji i transformaciji unutar organizacija koje proizilaze iz nje).

Dodatnu aktivnost činiće Akademija otvorenih inovacija koju će realizovati Poslovna akademija Privredne komore Srbije. Velike kompanije će davati predloge tema namenjenih startapima i/ili malim firmama, dok će predavanja držati eksperti iz različitih oblasti sa dugogodišnjim iskustvom.

Cilj Kluba otvorenih inovacija je iniciranje saradnje između velikih i srednjih kompanija sa domaćim startapima i malim privrednim društvima kako bi podržali razvoj domaćeg tržišta i dobili razvijena rešenja. Srbija na ovaj način postaje destinacija koja se prepoznaje kao centar tehnologija i inovativnih rešenja i kao izvoznik znanja.

Prednosti članstva u Klubu otvorenih inovacija:

  • povećanje inovacionog kapaciteta (upoznavanje sa novim tehnologijama i biznis modelima, saradnja na projektima),
  • ušteda troškova i vremena (jačanje produktivnosti, podela rizika) ,
  • poboljšanje imidža kompanije (društveno-odgovorna, inovativna kompanija), i
  • iniciranje promena i obuka unutar kompanija (ponuda kurseva, obuka, mentoringa startapima koji promovišu inovativne proizvode, primeri najbolje prakse saradnje na projektima).

Ukoliko ste velika ili srednja kompanija i želite da postanete član Kluba otvorenih inovacija možete nam se obratiti putem mejla: savet.nip@pks.rs .

DOBRODOŠLI U KLUB OTVORENIH INOVACIJA!

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.