Dualno obrazovanje

U okviru Privredne komore Srbije sprovodi se model stručnog obrazovanja, dualno obrazovanje, u kojem učenik uči na dva mesta: u školi i u kompaniji. 

U Srbiji se ovaj model realizuje na srednjem nivou obrazovanja. U zavisnosti od obrazovnog profila, učenik može da uči u realnom radnom okruženju već od prve godine školovanja. U kompaniji provodi jedan, dva ili tri dana nedeljno, što je utvrđeno nastavnim planom i programom.

Privredna komora Srbije u partnerstvu sa italijanskom organizacijom “Uniser”, specijalizovanom za internacionalne programe razmene, sprovodi projekat Evropske komisije pod nazivom “INTERVET WB”.

U okviru ovog projekta objavljen je poziv za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola zemalja Zapadnog Balkana, koji žele da učestvuju u programu razmene sa ciljem stručnog usavršavanja, kojim se pruža mogućnost:

– razmene iskustava i informacija o sistemima stručnog obrazovanja svojih zamalja i na taj način unapređivanja znanja koja zemlje kandidate i zemlje članice Evropske unije imaju jedne o drugima;

– sticanja novih znanja o integraciji mobilnosti u nastavni plan i program, kao i o metodologijama učenja kroz rad koje primenjuju, ali i drugim važnim aspektima, poput upotrebe tehnologije u nastavi, preduzetničkog obrazovanja i transverzalnih aspekata poput upravljačke organizacije škola;

– olakšavanja procesa planiranja pratećih projekata u okviru novog evropskog programa 2021-2027.

Za prijavu i učestvovanje u programu stručnog usavršavanja neophodan je nivo znanjanj engleskog jezika koji omogućava neometanu komunikaciju. 

Ovim pozivom nude se tri mesta/granta za stručno usavršavanje. Za ovu godinu predviđen je odlazak u Holandiju – da Vinci College u trajanju od jedne nedelje u periodu od 1. oktobra do 30. novembra 2020. godine.

Prijavu možete podneti klikom na link, najkasnije do 28. juna 2020. godine u 12 časova. Rezultati će biti objavljeni do 10. jula 2020. godine na navedenom linku.

Za sva pitanja ili dodatne informacije na raspolaganju je Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije: intervet@pks.rs, 011/4149471, 011/3304532.

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.