Универзитет у Београду домаћин велике светске научне конференције

Једна од најзначајнијих конференција у савременој науци, LHCP (Large Hadron Collider Physics Conference 2023), отворена је у Београду. Конференција посвећена физици Великог сударача хадрона у ЦЕРН-у, који је највећи акцелератор честица данашњице, окупила је око 400 физичара из целог света. 

Учеснике конференције поздравио је на пријему у Народној скупштини ректор проф. др Владан Ђокић, који је изнео детаљне податке о величини и успесима Универзитета у Београду, и изразио наду да ће конференција чији је наш универзитет домаћин бити прилика за размену информација о новим резултатима истраживања, али и умрежавање најбољих физичара из целог света.

Највећи акцелератор на свету, који се налази у 27 километара дугом тунелу под земљом у близини Женеве, инструмент је који убрзава снопове протона, а физичари проучавају њихове сударе како би истражили структуру материје. LHC ради од 2011. године и подаци који су на њему прикупљени 2012. омогућили су да буде откривен Хигсов бозон. Физичари из Србије учествују у мерењима заједно са колегама из Европе и света, што је било пресудно да Србија 2019. године постане 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а.

Програм конференције LHCP у Београду обухвата детаљан преглед последњих експерименталних и теоријских резултата. Поред научног дела, конференција је имала и богат програм догађаја у којем су научно-дипломатски форум, иновациони панел, посета компанијама које сарађују са ЦЕРН-ом и предавање које ће у Народном музеју одржати један од највећих научника данашњице физичар Џон Елис.

Извор: Универзитет у Београду 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.