Seminar - Upravljanje bukom: potraga za tišinom

Dirigent Acoustics d.o.o i Institut za akustiku i audio tehnologije organizuju seminar sa međunarodnim učešćem „Upravljanje bukom: potraga za tišinom“, koji se održava u četvrtak 11. 5. 2023, u periodu 9 - 17 časova, u konferencijskoj sali Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

Cilj Seminara je da na sveobuhvatan način ukaže na potrebu za boljim prepoznavanjem i razumevanjem buke kao faktora rizika u životnoj sredini, na posledice njenog negativnog uticaja i da predstavi mere zaštite sa praktične, tehničke i pravne strane. U drugom delu seminara prezentovaće se stečena iskustva planiranja mera zaštite, kao i značaj strateških analiza problema i predloga rešenja. Učesnici će se upoznati sa osnovnim alatima kojima se buka meri, analizira i proračunava. Na samom kraju učesnici će se upoznati i sa nekim od brojnih inovativnih rešenja u ovoj oblasti razvijenih od strane organizatora i učesnika ovog seminara.

U Srbiji se buka relativno slabo percepira kao značajan faktor koji ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Nije jasno kvantifikovan negativan uticaj buke na poslovanje, turizam, školstvo, i konsekventno na ekonomiju. Samim tim ni postojeća rešenja nemaju sistematičan i održiv pristup. Seminar objedinjuje više aspekata i pored podizanja stepena svesti o uticaju buke, vodi učesnike kroz primere iz prakse, otvarajući novi svet rešenja ovog problema i efikasnu primenu regulative.

Eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva će govoriti o problemu buke i kako buka utiče na zajednicu, ekonomiju i opšti napredak, o mogućnostima i zakonskim regulativama za upravljanje bukom. Govoriće i o implementaciji i iskustvima u primeni EU regulative i najznačajnijim domaćim i evropskim strateškim projektima. Analiziraće se i prilike za finansiranje projekata na strateškom nivou.

U okviru Seminara će biti organizovana praktična demonstracija naprednih i inovativnih metoda merenja buke i rešenja za zaštitu od buke.
Seminaru će prisustvovati predstavnici Ministarstava, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, Inženjerske komore Srbije, lokalnih samouprava, obrazovnih ustanova, donatorskih fondova za zaštitu životne sredine, privrede, domaći i inostrani eksperti, brojne druge zvanice i mediji.

Način prijave: Potvrda dolaska do 8. maja 2023 putem sledeće mejl adrese buka2023@iaat.rs

Agenda događaja

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.