Krajem godine počinje gradnja kampusa BIO4 – prva prezentacija na RTS-u

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović je prvi put javnosti, u Dnevniku RTS-a, uz 3D snimke, predstavila jedan od najvećih državnih projekata, naučno-tehnološki centar Bio4 kampus čija izgradnja počinje krajem ove godine.

Procenjuje se da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko trista miliona evra. Iz takvih centara se gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i glavni cilj je da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.

Krajem ove godine počinje gradnja kampusa Bio4, koji će biti jedan bio-ekonomski hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

Četiri bio-oblasti kojima će se baviti u kampusu BIO4 su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

Na 20 hektara ukupne površine, budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut "Torlak", Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno. U kampus BIO4 će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima, kako objašnjava, mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta. Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

Izvor: RTS 

 

 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.