Крајем године почиње градња кампуса БИО4 – прва презентација на РТС-у

Министарка за науку, иновације и технолошки развој Јелена Беговић је први пут јавности, у Дневнику РТС-а, уз 3Д снимке, представила један од највећих државних пројеката, научно-технолошки центар Био4 кампус чија изградња почиње крајем ове године.

Процењује се да ће у прву фазу изградње бити уложено око триста милиона евра. Из таквих центара се гради економија једне земље у 21. веку и главни циљ је да Србија буде асоцијација за земљу иновација и технолошког развоја.

Крајем ове године почиње градња кампуса Био4, који ће бити један био-економски хаб, односно центар који ће окупити академију, приватни сектор, стартап компаније и све што треба да Србија постане позната по иновацијама и по науци.

Четири био-области којима ће се бавити у кампусу БИО4 су биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет.

На 20 хектара укупне површине, будући камп ће се налазити у делу града где се налази и Институт "Торлак", Агенција за лекове, Фармацеутски факултет, тако да је то већ природно окружење које ће бити проширено. У кампус БИО4 ће се преселити комплетно Биолошки и Фармацеутски факултет, део Пољопривредног, Медицинског, Технолошко-металуршког и Хемијског факултета са својим деловима којима, како објашњава, могу да допринесу областима којима ће се бавити кампус. Такође, станари кампуса ће бити и девет научних института. Ту ће бити и истраживачки центри великих и средњих компанија како би имали приступ експертским пројектима.

Извор: РТС 

 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.