Najboljim inovacijama za ubrzanje cirkularne ekonomije u Srbiji dodeljeno 783.000 USD

Povodom Svetskog dana reciklaže, koji se obeležava 18. marta, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), nagradili su autore najboljih inovacija za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

Deset inovacija je dobilo finansijsku podršku od ukupno 783.000 USD kako bi mogle da budu realizovane tokom ove godine.

Radi se o rešenjima za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija, za proizvodnju energije od bio-otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, đubriva i novih materijala, korišćenje opasnog otpada za proizvodnju visoko kvalitetnog đubriva, kao i za reciklažu tekstila, papira, kartona i paklica od cigareta kako bi se od njih dobili novi proizvodi. Nagrađeni suNektar doo, DETO doo Pančevo, Eliksir Zorka-mineralna đubriva doo Šabac, Bitgear Wireless Design Services doo, Mivaka doo Beograd, Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju Naša kuća, Javno komunalno preduzeće (JKP) Osečina, JKP Novi Pazar i JKP Novi Sad i beogradska opština Stari grad.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji - Cirkularne zajednice", koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP, uz finansijsku podršku GEF-a.

Izvor: Ekapija 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.