Најбољим иновацијама за убрзање циркуларне економије у Србији додељено 783.000 УСД

Поводом Светског дана рециклаже, који се обележава 18. марта, Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (GEF), наградили су ауторе најбољих иновација за даљи развој циркуларне економије у Србији.

Десет иновација је добило финансијску подршку од укупно 783.000 УСД како би могле да буду реализоване током ове године.

Ради се о решењима за уштеду енергије коришћењем нових технологија, за производњу енергије од био-отпада, употребу органског отпада за добијање компоста, ђубрива и нових материјала, коришћење опасног отпада за производњу високо квалитетног ђубрива, као и за рециклажу текстила, папира, картона и паклица од цигарета како би се од њих добили нови производи. Награђени суНектар доо, ДЕТО доо Панчево, Еликсир Зорка-минерална ђубрива доо Шабац, Bitgear Wireless Design Services доо, Мивака доо Београд, Удружење за подршку особама ометеним у развоју Наша кућа, Јавно комунално предузеће (ЈКП) Осечина, ЈКП Нови Пазар и ЈКП Нови Сад и београдска општина Стари град.

Овај догађај је организован у оквиру пројекта "Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији - Циркуларне заједнице", који спроводе Министарство заштите животне средине и UNDP, уз финансијску подршку GEF-а.

Извор: Екапија 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.