Izazovi i rešenja za pametnu specijalizaciju u održivoj plavoj ekonomiji

26. decembra sa početkom u 12 časova, u prostorijama Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu (sala 514), Kraljice Marije 16, održaće se radionica na temu - Izazovi i rešenja za pametnu specijalizaciju u održivoj plavoj ekonomiji. 

Istraživanja i inovacije su prema Evropskoj komisiji prepoznate kao ključni faktor razvoja plave ekonomije i šire postizanja ambicioznih ciljeva klimatske neutralnosti do 2050. godine. Regionima i zemljama povezanim rekama i morama su potrebne harmonizovane politike kako bi planirali buduće inovacije za Plavi rast u sektorima kao što su transport, zagađenje voda, energetska povezanost, zaštita pomorskog ekosistema i drugi. 

U cilju prikupljanja povratnih informacija od relevantnih aktera, tokom 2022. godine organizovane su regionalne radionice na kojima su identifikovani izazovi i prilike za jačanje regionalne i makro-regionalne saradanje na pametnoj specijalizaciji za održivu plavu ekonomiju.

Kao odgovor na identifikovane izazove i prilike, ponuđeno je niz akcija koje se mogu implementirati kroz tzv. rešenja koja obuhvataju kako tehnološke, tako i inovacije društvene prirode.
Cilj ovog okupljanja je da se povežu stejkholderi koji se bave ili na koje utiču identifikovani izazovi i prilike sa jedne strane (tzv. “owners of challenges and opportunities”), a sa druge strane QHelix akteri koji razvijaju tehnološke ili društvene inovacije kao podršku identifikovanim akcijama (tzv.“solution providers”).

Skup zajednički organizuju Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kao partneri na projektu BLUEAIR.  

Agenda događaja

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.