Изазови и решења за паметну специјализацију у одрживој плавој економији

26. децембра са почетком у 12 часова, у просторијама Машинског факултета, Универзитета у Београду (сала 514), Краљице Марије 16, одржаће се радионица на тему - Изазови и решења за паметну специјализацију у одрживој плавој економији. 

Истраживања и иновације су према Европској комисији препознате као кључни фактор развоја плаве економије и шире постизања амбициозних циљева климатске неутралности до 2050. године. Регионима и земљама повезаним рекама и морама су потребне хармонизоване политике како би планирали будуће иновације за Плави раст у секторима као што су транспорт, загађење вода, енергетска повезаност, заштита поморског екосистема и други. 

У циљу прикупљања повратних информација од релевантних актера, током 2022. године организоване су регионалне радионице на којима су идентификовани изазови и прилике за јачање регионалне и макро-регионалне сарадање на паметној специјализацији за одрживу плаву економију.

Као одговор на идентификоване изазове и прилике, понуђено је низ акција које се могу имплементирати кроз тзв. решења која обухватају како технолошке, тако и иновације друштвене природе.
Циљ овог окупљања је да се повежу стејкхолдери који се баве или на које утичу идентификовани изазови и прилике са једне стране (тзв. “owners of challenges and opportunities”), а са друге стране QHelix актери који развијају технолошке или друштвене иновације као подршку идентификованим акцијама (тзв.“solution providers”).

Скуп заједнички организују Универзитет у Београду и Министарство науке, технолошког развоја и иновација као партнери на пројекту BLUEAIR.  

Агенда догађаја

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.