Podrška izvrsnosti, kreativnosti i tradiciji

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, 16. novembra održan je Creative Glass Forum gde su domaći i međunarodni stručnjaci diskutovali o savremenim pristupima u zaštiti i revitalizaciji staklarstva.  

Kroz dve sesije, Forum je dao uvid u interrelacije kulturnog nasleđa i kreativne ekonomije u oblasti staklarstva i predstavio različite pristupe u revitalizaciji staklarstva i mogućnosti njihove primene u domaćim okvirima. Na forumu je zaključeno da različite kreativne, umetničke i kulturne intervencije mogu dati doprinos razvoju privrede, kao i da ova sprega doprinosi unapređenju kvaliteta kreativne ekonomije. Do sada se na ove oblasti uglavnom apostrofiralo tamo gde postoji njihova prirodna veza – u gejmingu, industriji kreativnih sadržaja. Međutim, forum je pokazao da je njihov domen veoma raznolik i širok, značajniji od puke digitalne industrijalizacije kulturnih sadržaja, kako se u poslednje vreme često doživljava razvoj kreative ekonomije.

Forum je deo inicijative CreativeGlassSerbia koja je posvećena zaštiti, revitalizaciji i razvoju staklarstva u Srbiji kroz povezivanje kulturnog nasleđa, kreativnih industrija i privrede. Ekonomski fakultet u Beogradu i FREN-Lab za kreativnu ekonomiju pridružili su se ovoj inicijativi tokom 2022. godine. Aktivnosti CreativeGlassSerbia podržava i Privredna komora Srbije, koja će organizovati prateće događaje od januara 2023. godine vezane za promociju industrije stakla u Srbiji, ali i na temu povezivanja kreativnih industrija, nauke i privrede. Prva faza ovog projekta nazvana Digital Glass Serbia (Digitalno staklo Srbija) završava se krajem ove godine i sastoji se od sprovođenja mera preventivne zaštite kulturnog nasleđa kroz digitalizaciju i digitalnu rekonstrukciju stakla Srpske fabrike stakla.

Izvor: Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.