Подршка изврсности, креативности и традицији

На Економском факултету у Београду, 16. новембра одржан је Creative Glass Forum где су домаћи и међународни стручњаци дискутовали о савременим приступима у заштити и ревитализацији стакларства.  

Кроз две сесије, Форум је дао увид у интеррелације културног наслеђа и креативне економије у области стакларства и представио различите приступе у ревитализацији стакларства и могућности њихове примене у домаћим оквирима. На форуму је закључено да различите креативне, уметничке и културне интервенције могу дати допринос развоју привреде, као и да ова спрега доприноси унапређењу квалитета креативне економије. До сада се на ове области углавном апострофирало тамо где постоји њихова природна веза – у гејмингу, индустрији креативних садржаја. Међутим, форум је показао да је њихов домен веома разнолик и широк, значајнији од пуке дигиталне индустријализације културних садржаја, како се у последње време често доживљава развој креативе економије.

Форум је део иницијативе CreativeGlassSerbia која је посвећена заштити, ревитализацији и развоју стакларства у Србији кроз повезивање културног наслеђа, креативних индустрија и привреде. Економски факултет у Београду и ФРЕН-Лаб за креативну економију придружили су се овој иницијативи током 2022. године. Активности CreativeGlassSerbia подржава и Привредна комора Србије, која ће организовати пратеће догађаје од јануара 2023. године везане за промоцију индустрије стакла у Србији, али и на тему повезивања креативних индустрија, науке и привреде. Прва фаза овог пројекта названа Digital Glass Serbia (Дигитално стакло Србија) завршава се крајем ове године и састоји се од спровођења мера превентивне заштите културног наслеђа кроз дигитализацију и дигиталну реконструкцију стакла Српске фабрике стакла.

Извор: Економски факултет, Универзитет у Београду

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.