Deset srpskih startapa privuklo ukupno 92,35 miliona dolara

Kada se saberu javno dostupni podaci o 10 najvećih investicija u srpske startape u 2021. godini, dolazimo do cifre od 92,35 mil USD.

Najviše novca protekle godine, 58 mil USD, prikupio je startap Tenderly koji se bavi razvijanjem platofrmi za programere, timove i kompanije koje žele da izgrade inovativne blokčejn proizvode. Druga kompanija na listi je Connect the Dots, koja je prikupila 15 mil USD, razvija platformu mrežne inteligencije koja koristi veštačku inteligenciju za mapiranje i upravljanje poslovnim konekcijama.

Zatim sledi Orgnostic, koji razvija platformu za HR analitiku, sa prikupljenih 5 mil USD, pa All.Art, internet platforma na kojoj umetnici mogu da izlažu, istražuju, kupuju i prodaju svoja umetnička dela, sa 4,5 miliona, Solrise koji je razvio 3 proizvoda na Solana blokčejnu sa 3,4 miliona, Kriptomat, kripto-novčanik, sa 2,5 mil USD.

Anari AI, prva onlajn čip fabrika na cloud-u koja se bavi razvojem platforme za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, osigurala je u prethodnih godinu dana 2 mil USD, dok je Trickest startap koji razvija cloud-based platformu za pronalaženje slabih tačaka poslovnih sistema, pribavio 1,4 mil USD.

Poslednje dve kompanije na listi, Joberty, platforma za oglašavanje poslova u IT industriji i razmenu utisaka o firmama u ekosistemu, i Tapni, koji proizvodi pametne vizit karte, osigurale su 350.000 i 200.000 dolara investicija.

U Inicijativi Digitalna Srbija navodi se da trenutno po visini investicija startap scenom vladaju oni koji se bave blokčejn tehnologijom, što je direktan pokazatelj da postoje kvalitetni startapi u ovoj oblasti u kojoj smo inače prepoznati poslednjih godina i globalno. Iako je taj trend pozitivan, na osnovu aktivnosti u ekosistemu koje su usmerene na rast i razvoj startapa i programe podrške očekujemo da se pojave i druge oblasti na listi startapa sa najvećim investicijama.

Takođe, za prvih pet meseci ove godine, izvoz IKT usluga iz Srbije je iznosio čak 951 mil EUR, što je 40,8% više nego prošle godine, dok je suficit koji je taj sektor napravio u Srbiji iznosi 695 mil EUR, i ta cifra je viša za 49,1%.

Izvor: eKapija

 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.