Десет српских стартапа привукло укупно 92,35 милиона долара

Када се саберу јавно доступни подаци о 10 највећих инвестиција у српске стартапе у 2021. години, долазимо до цифре од 92,35 mil USD.

Највише новца протекле године, 58 mil USD, прикупио је стартап Tenderly који се бави развијањем платофрми за програмере, тимове и компаније које желе да изграде иновативне блокчејн производе. Друга компанија на листи је Connect the Dots, која је прикупила 15 mil USD, развија платформу мрежне интелигенције која користи вештачку интелигенцију за мапирање и управљање пословним конекцијама.

Затим следи Orgnostic, који развија платформу за HR аналитику, са прикупљених 5 mil USD, па All.Art, интернет платформа на којој уметници могу да излажу, истражују, купују и продају своја уметничка дела, са 4,5 милиона, Solrise који је развио 3 производа на Солана блокчејну са 3,4 милиона, Криптомат, крипто-новчаник, са 2,5 мил УСД.

Anari АI, прва онлајн чип фабрика на cloud-у која се бави развојем платформе за коришћење и дизајнирање персонализованих АI чипова, осигурала је у претходних годину дана 2 mil USD, док је Trickest стартап који развија cloud-based платформу за проналажење слабих тачака пословних система, прибавио 1,4 мил УСД.

Последње две компаније на листи, Јоberty, платформа за оглашавање послова у ИТ индустрији и размену утисака о фирмама у екосистему, и Тапни, који производи паметне визит карте, осигурале су 350.000 и 200.000 долара инвестиција.

У Иницијативи Дигитална Србија наводи се да тренутно по висини инвестиција стартап сценом владају они који се баве блокчејн технологијом, што је директан показатељ да постоје квалитетни стартапи у овој области у којој смо иначе препознати последњих година и глобално. Иако је тај тренд позитиван, на основу активности у екосистему које су усмерене на раст и развој стартапа и програме подршке очекујемо да се појаве и друге области на листи стартапа са највећим инвестицијама.

Такође, за првих пет месеци ове године, извоз ИКТ услуга из Србије је износио чак 951 mil EUR, што је 40,8% више него прошле године, док је суфицит који је тај сектор направио у Србији износи 695 mil EUR, и та цифра је виша за 49,1%.

Извор: еКапија

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.