Startapi iz Beograda vodeći u domaćem inovacionom ekosistemu

Zaključci sa konferencije “Koja ptica kojem jatu leti: Inovacioni kapaciteti Srbije iz regionalne perspektive”, u organizaciji Centra za istraživanje javnih politika, ukazuju da je u Srbiji prisutna nejednaka koncentracija inovacionih aktivnosti po regionima, kao i da naučni kapaciteti iz regiona Beograda imaju najznačajniju ulogu u širenju znanja i unapređenju inovativnosti za celokupan ekosistem u Srbiji.

Istraživački tim Centra pokušao je da utvrdi u kojoj meri se inovacije i nauka po regionima razvijaju u trenutnim podsticajnim okvirima, kroz analizu projekata koje je Fond za inovacionu delatnost davao inovacionim akterima u četiri regiona tokom proteklih šest godina.

Istraživanje je pokazalo da su mladi timovi, preduzeća i naučno-istraživačke organizacije iz beogradskog regiona ubedljivo najaktivniji deo u srpskom inovacionom ekosistemu. Svaki drugi projekat Fonda dobili su aplikanti iz beogradskog regiona, odnosno više od polovine (56,85 odsto) od ukupnog broja projekata. Inovativnim akterima u Vojvodini dodeljeno 20,91 procenat, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 11,83 odsto, a u Južnoj i istočnoj Srbiji 10,42 procenta od ukupnog broja analiziranih projekata Fonda.

Nejednaka koncentracija inovacionih aktivnosti prisutna je i unutar analiziranih regiona. Naročito se Novi Sad i Niš ističu kao inovaciona jezgra svojih regiona – preko polovine svih projekata koji odlaze u region Vojvodine i južne i istočne Srbije.

Interesantno je da je ravnomernija unutarregionalna raspodela inovacionih aktivnosti prisutna u Šumadiji i zapadnoj Srbiji. Šumadijski okrug, kao administrativni i univerzitetski centar dobio je tek oko 28 odsto od ukupnog broja regionalnih projekata.

Rezultati analize pokazali su da je uloga naučno-istraživačkih resursa iz regiona Beograda prilično značajna, ne samo na regionalnom, već i na nacionalnom nivou.

Pored toga što se privatni sektor beogradskog regiona najčešće umrežava sa akademskim sektorom iz sopstvenog regiona, istraživanje ukazuje da se u značajnom delu i privreda iz ostalih regiona oslanja na naučni kapacitet regiona Beograda.

Prema podacima, u čak 66,14 odsto projekata inovacioni vaučeri, preduzeća iz Šumadije i zapadne Srbije umrežavala su se upravo sa naučno-istraživačkim organizacijama iz regiona Beograd.

Jedan od zaključaka konferencije je da se razvoj startap ideja pokazao kao proces koji još uvek nije u dovoljnoj meri zaživeo u svim regionima.

Podatak da je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji i južnoj i istočnoj Srbiji tokom analiziranog perioda finansirano ukupno tek oko 15 odsto od ukupnog broja podržanih startapova, kako se ističe, ukazuje na izrazito male kapacitete, a verovatno i na još uvek nedovoljno razvijenu „kulturu“ osnivanja startap biznisa u ovim regionima.

Kompletnu vest pročitajte ovde.

Izvor: Biznis.rs

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.