Inovacije iz Srbije pomažu Severnoj Makedoniji i Albaniji da odgovore na COVID-19

Inovacije iz Srbije koje pomažu Severnoj Makedoniji i Albaniji da ublaže socio-ekonomske posledice pandemije COVID-19, predstavljene su u zgradi Ujedinjenih nacija u Skoplju. Primenu ovih rešenja podržala je Vlada Republike Srbije, kroz zvaničnu razvojnu pomoć koju pruža Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kako bi doprinela bržem oporavku ovih dveju zemalja od krize, navodi se u saopštenju UNDP.

Ukupno 6 inovativnih rešenja odabrano je putem Izazova koji je prošle godine pokrenuo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Cilj ovog javnog poziva bio je da omogući da inovatori iz Srbije svoje znanje i ekspertizu u odgovoru na COVID-19 prenesu partnerskim preduzećima i organizacijama u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Četiri kompanije iz Srbije pomogle su partnerskim kompanijama u Severnoj Makedoniji da razviju algoritam za preciznije tumačenje rezultata testiranja na antitela na COVID-19, veb i mobilnu aplikaciju za pristup zdravstvenim uslugama na daljinu, besplatan digitalni alat za učenje na daljinu i digitalno rešenje za efikasnije upravljanje malim i srednjim preduzećima (MSP) u oblasti industrije.

Dve kompanije iz Srbije omogućile su da njihovi partneri u Albaniji uvedu brzi antigenski test za otkrivanje koronavirusa u ranoj fazi infekcije i kod asimptomatskih pacijenata, kao i da razviju digitalnu platformu za procenu uticaja novih investicionih projekata na životnu sredinu i društvo.

Primena inovativnih rešenja iz Srbije za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 u Severnoj Makedoniji i Albaniji podržana je u okviru projekta "Okvir za ubrzanje postizanja Ciljeva održivog razvoja", koji finansira Vlada Srbije, a sprovodi UNDP.

Izvor: eKapija

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.