Иновације из Србије помажу Северној Македонији и Албанији да одговоре на COVID-19

Иновације из Србије које помажу Северној Македонији и Албанији да ублаже социо-економске последице пандемије COVID-19, представљене су у згради Уједињених нација у Скопљу. Примену ових решења подржала је Влада Републике Србије, кроз званичну развојну помоћ коју пружа Републици Северној Македонији и Републици Албанији у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", како би допринела бржем опоравку ових двеју земаља од кризе, наводи се у саопштењу UNDP.

Укупно 6 иновативних решења одабрано је путем Изазова који је прошле године покренуо Програм Уједињених нација за развој (UNDP). Циљ овог јавног позива био је да омогући да иноватори из Србије своје знање и експертизу у одговору на COVID-19 пренесу партнерским предузећима и организацијама у Северној Македонији и Албанији.

Четири компаније из Србије помогле су партнерским компанијама у Северној Македонији да развију алгоритам за прецизније тумачење резултата тестирања на антитела на COVID-19, веб и мобилну апликацију за приступ здравственим услугама на даљину, бесплатан дигитални алат за учење на даљину и дигитално решење за ефикасније управљање малим и средњим предузећима (МСП) у области индустрије.

Две компаније из Србије омогућиле су да њихови партнери у Албанији уведу брзи антигенски тест за откривање коронавируса у раној фази инфекције и код асимптоматских пацијената, као и да развију дигиталну платформу за процену утицаја нових инвестиционих пројеката на животну средину и друштво.

Примена иновативних решења из Србије за одговор на кризу изазвану пандемијом COVID-19 у Северној Македонији и Албанији подржана је у оквиру пројекта "Оквир за убрзање постизања Циљева одрживог развоја", који финансира Влада Србије, а спроводи UNDP.

Извор: еКапија

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.