Mladi istraživač iz Instituta za fiziku u Beogradu osvojio prestižni ERC grant "težak" 1,5 mil EUR

U Srbiju je stigao prestižni grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC), treći po redu u istoriji domaće nauke. Mladi istraživač iz Instituta za fiziku u Beogradu, dr Jakša Vučičević, osvojio je ERC grant u iznosu od 1,5 mil EUR za istraživanja koja bi mogla da unesu tektonske promene u ispitivanja takozvanih visokotemperaturnih superprovodnika i drugih otvorenih pitanja moderne fizike.

Kako je u novembru 2022. objavio Evropski istraživački savet (European Research Council, ERC) sa 11 nezavisnih recenzija, dr Vučičević je iz prvog pokušaja osvojio ERC starting grant za projekat sa akronimom SCLoTHiFi i pod nazivom "Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields".

ERC projekti su jezgro izvrsnosti u evropskom sistemu finansiranja nauke – dodeljuju se istraživačima, a ne timovima ili institucijama, koji uspeju da dokažu da imaju ideju, metod ili rezultate koji zaista mogu da promene tok savremene nauke. ERC je najelitniji i najskuplji naučni program u Evropi, a dobili su ga vodeći svetski naučnici u raznim oblastima, među kojima i brojni laureati Nobelove nagrade.

Evropska komisija kroz ovaj program godišnje nagradi više stotina istraživača, ali su u Srbiji do sada u tome uspela samo dve naučnice – dr Sofija Stefanović, bioarheološkinja sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Magdalena Đorđević, fizičarka iz Instituta za fiziku. Dr Jakša Vučičević je treći istraživač u Srbiji i drugi istraživač Instituta za fiziku koji je osvojio ERC grant.

Izvor: Ekapija 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.