Дани науке и привреде 2024: Сарадња науке и привреде кључна за стварање потенцијала економије дељења

Служба за иновације Привредне коморе Србије у сарадњи са истраживачима три факултета Универзитета у Београду, Саобраћајним, Економским и Факултетом организационих наука, и Европском мрежом предузетништва у оквиру Савета за сарадњу науке и привреде, организовали су догађај Дани науке и привреде 2024“, који је одржан у понедељак 8. априла 2024. године у просторијама Привредне коморе Србије. 

Скуп је организован са циљем упознавања јавности са иновативним пословним моделима платформске економије и економије дељења, стањем и перспективама у Србији, као и постојећим али и новим изворима финансирањима њиховог даљег развоја.

Према налазима истраживања ових модела у Србији, сарадња науке и привреде је кључна за откључавање потенцијала овог развоја и превазилажење изазова са којима се ови иновативни пословни модели суочавају.

На скупу се разговарало о налазима истраживања кроз приказ резултата пројекта ПАНАЦЕА који се реализује уз подршку Фонда за науку Србије, а главни циљ му је изградња капацитета неопходних за “откључавање” тржишта економије дељења и његов убрзани развој.

Други део конференције посвећен је условима такмичења за Најбољу технолошку иновацију која промовише предузетнички начин размишљања и понашања тако што учесницима даје финансијску, медијску и едукативну подршку. Ове године обележава се 20 година од организовања првог такмичења.

Разговарало се и о доступним изворима финансирања и Програму Европске уније за иновације, Хоризонт Европа, као и услугама Европске мреже предузетништва.

Најважнији закључак је да откључавање потенцијала нових пословних модела захтева удружене напоре свих заинтересованих страна где кључну улогу има сарадња науке и привреде, као и успостављање одрживих партнерстава са самим платформама и широм истраживачком и привредном заједницом.

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.