МИВАКА – Прича о најбољој технолошкој иновацији за 2023.

Наши стручњаци нашли решење како да простирка, уместо на отпаду после компостирања и технолошке обраде, постане храњиви супстрат погодан за биљке, житарице, воћњаке, али и за јаловишта.

Како од живинскe простиркe, практично отпада који настаје после циклуса това пилића и заврши на депонији, направити нов производ којим се постиже уштеда енергије и смањује загађење воде, ваздуха и земље, био је проблем који су успешно решили млади стручњаци фирме „Мивака”.

Истина, решење су тражили и унапређивали готово шест година, али се вишеструко исплатило: њихова технолошка иновација проглашена је за најбољу у 2023. години у конкуренцији више од 170 учесника надметања. Зове се „прерада нус производа животињског порекла у чврсто органско ђубриво”.

Истраживање су започели 2012. године, а већ 2018. добили дозволу за производњу и регистровали погон. Потражња за овим органским ђубривом је већ толико нарасла да планирају скоро отварање нових погона. Имају својих 600.000 бројлера (товних пилића) годишње, али и кооперанте. Идеја је да се сви који се баве живинарством повежу.

Извор: Magazin Politika

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.