MIVAKA – Priča o najboljoj tehnološkoj inovaciji za 2023.

Naši stručnjaci našli rešenje kako da prostirka, umesto na otpadu posle kompostiranja i tehnološke obrade, postane hranjivi supstrat pogodan za biljke, žitarice, voćnjake, ali i za jalovišta.

Kako od živinske prostirke, praktično otpada koji nastaje posle ciklusa tova pilića i završi na deponiji, napraviti nov proizvod kojim se postiže ušteda energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemlje, bio je problem koji su uspešno rešili mladi stručnjaci firme „Mivaka”.

Istina, rešenje su tražili i unapređivali gotovo šest godina, ali se višestruko isplatilo: njihova tehnološka inovacija proglašena je za najbolju u 2023. godini u konkurenciji više od 170 učesnika nadmetanja. Zove se „prerada nus proizvoda životinjskog porekla u čvrsto organsko đubrivo”.

Istraživanje su započeli 2012. godine, a već 2018. dobili dozvolu za proizvodnju i registrovali pogon. Potražnja za ovim organskim đubrivom je već toliko narasla da planiraju skoro otvaranje novih pogona. Imaju svojih 600.000 brojlera (tovnih pilića) godišnje, ali i kooperante. Ideja je da se svi koji se bave živinarstvom povežu.

Izvor: Magazin Politika

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.