Србија- земља медова са заштићеним географским пореклом

Знате ли који је последњи мед који је заштићен као мед са географским пореклом у 2023. години код Завода за интелектуалну својину?

У питању је „Мед са Таре” који је осми по реду мед са географским пореклом који је регистрован код Завода за интелектуалну својину.

Поред „Меда са Таре”, код Завода су регистровани: „Хомољски мед”, „Фрушкогорски липов мед”, „Качерски мед”, „Ђердапски мед”, „Власински мед”, „Делиблатски мед”, „Ртањски мед”.

На основу анализе података доступних у GIview бази, на нивоу ЕУ је укупно регистровано 40 медова са географским пореклом а који потичу са територија 11 држава чланица. Међу државама чланицама предњаче произвођачи меда из Португала са укупно 9 регистрација оваквих производа, затим из Пољске и Шпаније са по 6 регистрација, из Француске са 5 регистрација, из Италије, Словеније и Хрватске са по 3 регистрације, из Грчке са две регистрације, док су из Бугарске, Словачке и Луксембурга произвођачи регистровали по један мед са географским пореклом.

Посматрајући укупан  број регистрованих  медова са географским пореклом, Република Србија би се могла упоредити са најуспешнијим државама чланицама ЕУ у овој категорији производа попут Португала, Пољске, Шпаније, Француске.

Извор: ЗИС

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.