У седишту УН представљена иницијатива Србије за проглашење Међународне деценије наука за одрживост

У Њујорку, 24. маја на догађају „Међународне године основних наука за одрживи развој 2022-2023 – прилика да друштво гради науку за одрживост“, Република Србија је представила иницијативу да Генерална скупштина Уједињених нација прогласи Међународну декаду наука за одрживост.

  • Човечанство је данас изложено сложеним изазовима укључујући кризу животне средине, биодиверзитет, климу, економску, финансијску и геополитичку кризу. Циљ остваривања одрживости природе и друштва у догледној будућности може се постићи само ако се успостави и правилно и континуирано негује чврст темељ који чине основне и примењене науке, одговорне за изненадна открића, и друштвене и хуманистичке науке које стварају контекст. Ова основа такође мора да укључује више дисциплинарних односно мултидисциплинарних, интердисциплинарних и трансдисциплинарних истраживања.
  • Приликом успостављања научне основе одрживости, посебну пажњу треба посветити њеном коришћењу за развој иновација, технологије и образовања за читаво човечанство.
  • При спровођењу циљева одрживог развоја, које је 25. септембра 2015. године усвојила ГС УН, под заставом наука за одрживост и људску безбедност, посебну пажњу треба посветити онима који су усмерени на здравствену заштиту, безбедност воде и хране, смањење неједнакости и родну равноправност, економски раст, одрживе заједнице, климатске акције, заштита животне средине и мир и правда.
  • Научна основа одрживости треба да обухвати и Велику науку, како би се омогућила јака веза основних наука, од физике елементарних честица преко науке о материјалима до биологије зрачења, са инжењерингом и високим технологијама, и да би се обезбедили преко потребни међукултурални мостови и на тај начин допринели међусобно разумевање и мир у бројним регионима у свету у којима владају конфликти.

На основу ових аргумената, Влада Србије је, уз подршку влада Хондураса, Русије, Шпаније и Мађарске, предложила да се период 2024–2033 прогласи као Међународна декада наука за одрживост.  

Закључак састанка је био позив др Мишела Спироа, председавајућег Међународне године основних наука за одрживи развој, чланицама Уједињених нација да се придруже Србији у припреми резолуције о Међународној декади наука за одрживост.

Овај подухват подржан је и од стране Чаба Коросија, председника 77. заседања Генералне скупштине УН.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.