U sedištu UN predstavljena inicijativa Srbije za proglašenje Međunarodne decenije nauka za održivost

U Njujorku, 24. maja na događaju „Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj 2022-2023 – prilika da društvo gradi nauku za održivost“, Republika Srbija je predstavila inicijativu da Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasi Međunarodnu dekadu nauka za održivost.

  • Čovečanstvo je danas izloženo složenim izazovima uključujući krizu životne sredine, biodiverzitet, klimu, ekonomsku, finansijsku i geopolitičku krizu. Cilj ostvarivanja održivosti prirode i društva u doglednoj budućnosti može se postići samo ako se uspostavi i pravilno i kontinuirano neguje čvrst temelj koji čine osnovne i primenjene nauke, odgovorne za iznenadna otkrića, i društvene i humanističke nauke koje stvaraju kontekst. Ova osnova takođe mora da uključuje više disciplinarnih odnosno multidisciplinarnih, interdisciplinarnih i transdisciplinarnih istraživanja.
  • Prilikom uspostavljanja naučne osnove održivosti, posebnu pažnju treba posvetiti njenom korišćenju za razvoj inovacija, tehnologije i obrazovanja za čitavo čovečanstvo.
  • Pri sprovođenju ciljeva održivog razvoja, koje je 25. septembra 2015. godine usvojila GS UN, pod zastavom nauka za održivost i ljudsku bezbednost, posebnu pažnju treba posvetiti onima koji su usmereni na zdravstvenu zaštitu, bezbednost vode i hrane, smanjenje nejednakosti i rodnu ravnopravnost, ekonomski rast, održive zajednice, klimatske akcije, zaštita životne sredine i mir i pravda.
  • Naučna osnova održivosti treba da obuhvati i Veliku nauku, kako bi se omogućila jaka veza osnovnih nauka, od fizike elementarnih čestica preko nauke o materijalima do biologije zračenja, sa inženjeringom i visokim tehnologijama, i da bi se obezbedili preko potrebni međukulturalni mostovi i na taj način doprineli međusobno razumevanje i mir u brojnim regionima u svetu u kojima vladaju konflikti.

Na osnovu ovih argumenata, Vlada Srbije je, uz podršku vlada Hondurasa, Rusije, Španije i Mađarske, predložila da se period 2024–2033 proglasi kao Međunarodna dekada nauka za održivost.  

Zaključak sastanka je bio poziv dr Mišela Spiroa, predsedavajućeg Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, članicama Ujedinjenih nacija da se pridruže Srbiji u pripremi rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauka za održivost.

Ovaj poduhvat podržan je i od strane Čaba Korosija, predsednika 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

Izvor: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.