Beehold- Нишка иновација чува пчеле у Србији и Кенији

Дигитализација се све сигурније и разноврсније "увлачи" и у свет пољопривреде, па су и све учесталији покушаји да се уз помоћу технологије олакша и унапреди бављење скоро свим сегментима арграра. 

У групу оваквих иновативних, можда чак и пионирских подухвата сврстала се и прича која долази из Ниша, а односи се на креирање дигиталног алата који служи за даљински надзор пчелињег друштва и кошнице мобилном апликацијом. Beehold систем је освојио друго место на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији за 2021. годину.

Beehold ради на креирању пчеларевог дигиталног асистента, базираног на вештачкој интелигенцији. Циљ је да се у потпуности елиминише потреба за мануeлним надзором пчелињих друштава и да пчеларов рад буде много ефикаснији, а пчеле здравије. 

Производ смањује потребу за мануелним надзором који је у 80% случајева непотребан и само ремети пчелињу заједницу, смањује грешке захваљујући аутоматском праћењу стања кошнице од стране асистента, упозорењима и препорукама за правилно пчеларење и смањује смртност пчела затрованих пестицидима.

Извор: Екапија

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.