Beehold- Niška inovacija čuva pčele u Srbiji i Keniji

Digitalizacija se sve sigurnije i raznovrsnije "uvlači" i u svet poljoprivrede, pa su i sve učestaliji pokušaji da se uz pomoću tehnologije olakša i unapredi bavljenje skoro svim segmentima argrara. 

U grupu ovakvih inovativnih, možda čak i pionirskih poduhvata svrstala se i priča koja dolazi iz Niša, a odnosi se na kreiranje digitalnog alata koji služi za daljinski nadzor pčelinjeg društva i košnice mobilnom aplikacijom. Beehold sistem je osvojio drugo mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2021. godinu.

Beehold radi na kreiranju pčelarevog digitalnog asistenta, baziranog na veštačkoj inteligenciji. Cilj je da se u potpunosti eliminiše potreba za manuelnim nadzorom pčelinjih društava i da pčelarov rad bude mnogo efikasniji, a pčele zdravije. 

Proizvod smanjuje potrebu za manuelnim nadzorom koji je u 80% slučajeva nepotreban i samo remeti pčelinju zajednicu, smanjuje greške zahvaljujući automatskom praćenju stanja košnice od strane asistenta, upozorenjima i preporukama za pravilno pčelarenje i smanjuje smrtnost pčela zatrovanih pesticidima.

Izvor: Ekapija

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.