Нови фармаколошки приступ научница у терапији гојазности и придружених метаболичких болести

У оквиру ПРОМИС пројекта Фонда за науку Републике Србије - научнице са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ заједно са колегиницама са Биолошког факултета у Београду, Медицинског факултета у Новом Саду и Медицинског факултета у Нишу - истражују репрограмирање ћелија белог масног ткива помоћу одабраних фармаколошких стратегија, тзв. „browning“. Пројекат #WARMED развија нови фармаколошки приступ који ће бити примењив у ћелијској трансплационој терапији гојазности и придружених метаболичких болести.

У истраживачком тиму пројекта #WARMED ради пројектни тим састављен од 6 научница. Руководилац пројекта је др Александра Јанковић која представља пројекат и досадашње резултате, као и лабораторијски рад и опрему која се користила током пројекта и која је обезбеђена кроз ПРОМИС програм Фонда за науку. У питању је пројекат који је на крају реализације и који је до сада већ остварио значајне научне резултате. Поред објављених научних публикација, пројектни тим ради на заштити интелектуалне својине и патенту.

Значај ПРОМИС програма - поред оснаживања каријера младих истраживача, огледа се и у ширем доприносу друштву, од квалитетних идеја до научно утемељених решења.

Извор: Фонд за Науку Републике Србије

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.