Novi farmakološki pristup naučnica u terapiji gojaznosti i pridruženih metaboličkih bolesti

U okviru PROMIS projekta Fonda za nauku Republike Srbije - naučnice sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ zajedno sa koleginicama sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Medicinskog fakulteta u Nišu - istražuju reprogramiranje ćelija belog masnog tkiva pomoću odabranih farmakoloških strategija, tzv. „browning“. Projekat #WARMED razvija novi farmakološki pristup koji će biti primenjiv u ćelijskoj transplacionoj terapiji gojaznosti i pridruženih metaboličkih bolesti.

U istraživačkom timu projekta #WARMED radi projektni tim sastavljen od 6 naučnica. Rukovodilac projekta je dr Aleksandra Janković koja predstavlja projekat i dosadašnje rezultate, kao i laboratorijski rad i opremu koja se koristila tokom projekta i koja je obezbeđena kroz PROMIS program Fonda za nauku. U pitanju je projekat koji je na kraju realizacije i koji je do sada već ostvario značajne naučne rezultate. Pored objavljenih naučnih publikacija, projektni tim radi na zaštiti intelektualne svojine i patentu.

Značaj PROMIS programa - pored osnaživanja karijera mladih istraživača, ogleda se i u širem doprinosu društvu, od kvalitetnih ideja do naučno utemeljenih rešenja.

Izvor: Fond za Nauku Republike Srbije

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.