„Еликсир младости“ Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство

Научни тим DiaSolutions у државном Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство направио је иновативни природни пробиотик који може да помогне пацијентима са дијабетесом и ублажи симптоме болести. У исто време, на Институту развијају и друге пробиотике. У припреми је И својеврстан “еликсир младости”.

Наташа Голић, научни саветник на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, наговестила је да се очекује се да ће се нови пробиотик појавити на домаћем тржишту до краја ове године, а након тога и на глобалном тржишту кроз стратешко партнерство са водећим партнерима из фармацеутске индустрије за неколико година.

Према подацима International Diabetes Federation за 2021. годину, у свету од дијабетеса болује око 537 милиона људи, а очекује се да ће овај број да порасте на 643 милиона до 2030. и до 783 милиона до 2045. године. Реч је о озбиљном глобалном проблему који је поред здравственог и економски отежавајући фактор с обзиром на цену терапије.  У Србији тренутно има 780.000 регистрованих оболелих од дијабетеса, али овај број је сигурно већи будући да постоје и пацијенти који нису регистровани. Такође, око три пута има више људи са предијабетесом, односно оних који би у неком моменту у животу могли да развију ову болест. У Србији пацијенти добијају инсулин, док у другим земљама у свету није тако, и инсулин мора да се купује.

Иновација Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство је нови потпуно природан и безбедан пробиотик за превенцију и ублажавање клиничких симптома и компликација дијабетеса. Претклиничке студије урађене у Институту показале су да овај иновативни пробиотик испољава заштитне ефекте на јетру и бубреге тако што смањује оштећење ДНК и настанак оксидативног стреса. Резултати претклиничких тестова указују на способност овог пробиотика да снижава холестерол и триглицериде, да испољава антиоксидативне ефекте. Такође, побољшава диверзитет цревне микробиоте, па се може узимати и превентивно у циљу спречавања појаве дијабетеса, код људи који имају предијабетес. Сходно томе, овај иновативни природни пробиотик може да се користи као природни суплемент за пацијенте са дијабетесом са циљем ублажавања симптома болести и смањења појаве здравствених компликација повезаних са дијабетесом. Идеја је да се овај пробиотик производи у форми ферментисаног млечног напитка што је додатна погодност за кориснике, јер се тако не утиче додатно на буџет пацијената са пре-дијабетесом и дијабетесом и може се користити као део њихове редовне дијете уместо других млечних производа.

Једна од примена је да се користи кад се пије антибиотик, како би организам могао да функционише. У Институту постоји колекција која броји више од 4.000 природних изолата бактерија млечне киселине одакле се и регрутују бактерије за пробиотике. Тренутно, не постоје персонализовани пробиотици на тржишту и тек сада полако почињу да се појављују и правиће се за одређене одређене циљне групе. У Институту очекују експанзију таквих пробиотика на тржишту. 

Иновативни пробиотик за дијабетес је развијен и његова безбедност и ефикасност су потврђени у претклиничким студијама током иновационог пројекта финансираног од стране Министарства просвете науке и технолошког развоја (47.000 долара) и кроз програмски ваучер за иновације финансираног од стране Фонда за иновациону делатност (6.000 долара). Пробиотички сој (Lactobacillus paraplantarum BGCG11) је депонован под патентним депозитом у међународно признату колекцију микроорганизама (BCCM) Универзитета у Генту. Током пројекта биће спроведена клиничка студија за коју је трошковима пројекта предвиђено 25.000 USD. Поменути пробиотик је део StarTech програма подршке иновацијама који спроводи НАЛЕД, а финансира компанија Philip Morris.

Бактерије су изоловане из домаћих сирева и домаћих производа на врло специфичним локалитетима, Власини, Голији, Старој Планини. Током тридесетак година истраживања установили су да ове бактерије имају веома повољна својства која делују на људе. То су све природни изолати бактерија из различитих врста сирева, јогурта, милерама. Налазе се на врло специфичним локалитетима, где нема индустрије и загађења. И свака од тих бактерија је добра за нешто, нису све исте. Ова бактерија у новом пробиотику за ублажавање дијабетеса, је из окружења Херцег Новог, плаже Жањице, пронађена је у сиру у уљу направљеном у једном породичном домаћинству.

Извор: Нова економија

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.