Вештачка интелигенција предвиђа који ће стартапи добити инвестиције

Алгоритми за машинско учење вештачке интелигенције све више утичу на науку и технологију, али често налазе своје место и у економији и у бизнису. Научници са ЕТH Цириха развили су систем машинског учења који може да очита висину дрвећа са сателитских снимака, док је посебна група истраживача тестирала систем за предвиђање успеха стартапа из јавних података са веба.

Истраживачи који долазе из Скопља, стартапа који користи вештачку интелигенцију да карактерише компаније на основу критеријума као што су технологија, тржиште и финансије, кажу да могу предвидети способност стартапа да привуче инвестиције користећи јавно доступне податке, преноси портал Индустрија.

Ослањајући се на податке са стартуп веб локација, друштвених медија и регистара компанија, аутори кажу да могу добити резултате прогнозе "упоредиве са онима који користе структуриране податке доступне у приватним базама података". Другим речима, вештачка интелигенција може успети у ономе што људски аналитичари не могу, открити стартап компаније које имају све предиспозиције за успех, што ће им помоћи у даљем развоју, али и омогућити инвеститорима да уложе свој новац у оне стартапове који имају боље резултате и шансе за успех.

С обзиром на то да се само 10% стартапа сматра успешним, свако повећање тог процента уз помоћ алгоритама предвиђања ће добро доћи инвеститорима. Уз све добре ствари, ово такође изазива забринутост да би могло довести до смањења иновативних идеја које би вештачка интелигенција могла сматрати ризичним, а сви знамо да су неке од данашњих најуспешнијих компанија на свету почеле као изузетно ризични пројекти.

Извор: еКапија

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.