Veštačka inteligencija predviđa koji će startapi dobiti investicije

Algoritmi za mašinsko učenje veštačke inteligencije sve više utiču na nauku i tehnologiju, ali često nalaze svoje mesto i u ekonomiji i u biznisu. Naučnici sa ETH Ciriha razvili su sistem mašinskog učenja koji može da očita visinu drveća sa satelitskih snimaka, dok je posebna grupa istraživača testirala sistem za predviđanje uspeha startapa iz javnih podataka sa veba.

Istraživači koji dolaze iz Skoplja, startapa koji koristi veštačku inteligenciju da karakteriše kompanije na osnovu kriterijuma kao što su tehnologija, tržište i finansije, kažu da mogu predvideti sposobnost startapa da privuče investicije koristeći javno dostupne podatke, prenosi portal Industrija.

Oslanjajući se na podatke sa startup veb lokacija, društvenih medija i registara kompanija, autori kažu da mogu dobiti rezultate prognoze "uporedive sa onima koji koriste strukturirane podatke dostupne u privatnim bazama podataka". Drugim rečima, veštačka inteligencija može uspeti u onome što ljudski analitičari ne mogu, otkriti startap kompanije koje imaju sve predispozicije za uspeh, što će im pomoći u daljem razvoju, ali i omogućiti investitorima da ulože svoj novac u one startapove koji imaju bolje rezultate i šanse za uspeh.

S obzirom na to da se samo 10% startapa smatra uspešnim, svako povećanje tog procenta uz pomoć algoritama predviđanja će dobro doći investitorima. Uz sve dobre stvari, ovo takođe izaziva zabrinutost da bi moglo dovesti do smanjenja inovativnih ideja koje bi veštačka inteligencija mogla smatrati rizičnim, a svi znamo da su neke od današnjih najuspešnijih kompanija na svetu počele kao izuzetno rizični projekti.

Izvor: eKapija

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.