Спремни пројекти за проширење Државног дата центра у Крагујевцу

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић најавио је данас изградњу блока два Државног дата центра у Крагујевцу, капацитета од чак 16 MW, као и набавку новог суперкомпјутера за развој вештачке интелигенције, који ће бити највећи у Југоисточној Европи.

Јовановић је, на отварању конференције „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији”, која се одржава у Крагујевцу, истакао да је тај центар симбол српске дигитализације и еУправе и чврст темељ за то да достигнемо амбициозне циљеве у плану „Скок у будућност – Србија 2027”.

Он је указао на значај реализације овог плана за грађане – од даљег подизања животног стандарда, интензивне модернизације, индустријализације, развоја инфраструктуре до интегралног развоја целокупне државе.

Не постоји део Србије који није обухваћен овим планом, рекао је Јовановић и истовремено предочио да се Крагујевац, захваљујући улагањима државе у дигитализацију и индустријализацију, трансформисао у српску силицијумску долину, те да су увелико спремни пројекти за даља улагања у његову модернизацију.

Министар је истакао да су у Крагујевцу у рекордном року изграђена и почела са радом два објекта Државног дата центра, док су пројекти за проширење додатних модула овог центра спремни.

Наиме, како је најавио, планирамо и изградњу блока два капацитета од чак 16 MW, као и набавку новог суперкомпјутера за развој вештачке интелигенције, који ће бити највећи у Југоисточној Европи.

Према његовим речима, у фебруару су отпочели радови на изградњи иновационог дистрикта, у којем ће чланови ИТ заједнице моћи да раде, а посебно место ће имати национални центар за информациону безбедност и будући пети нaучно-технолошки парк у Србији.

Ту ће се налазити и центар за промоцију дигитализације, део за биоинформатику и биоинжењеринг, простор за обуку студената, прецизирао је министар и додао да ће у оквиру иновационог дистрикта бити формиран и „Smart city центар” за развој паметних енергетских система и умрежавање паметне инфраструктуре.

Крагујевац је, препознајући дигитализацију као најважнији катализатор иновација, готово највише од свих градова и општина урадио у области отворених података, указао је министар и навео да се овај град тренутно налази на другом месту по броју отворених података, са 215 ресурса на националном Порталу отворених података.

Извор: srbija.gov.rs 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.