Археолошки институт стекао статус института од националног значаја

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници oдлуку којом Археолошки институт у Београду стиче статус института од националног значаја, с обзиром на то да је врхунска научноистраживачка установа од посебног националног значаја за једну или више сродних научних дисциплина.

Археолошком институту додељен је овај статус јер је потреба државе да оснажи рад науке и самог института како би се подстакао развој археoлогије као изузетно значајне гране и тиме археолошког наслеђа, које представља значајан потенцијал земље и доприноси међународном угледу и видљивости Србије на светској мапи истраживања археолошких налазишта.

Истовремено, давањем посебног националног статуса требало би да се оснажи развој института и научних кадрова у археологији као изузетно важној грани науке која знањем доприноси угледу земље и укупном друштвеном и привредном развоју.

Институт од националног значаја обавља истраживања која имају за циљ развој и унапређење општег фонда знања, посебно у области науке, односно научних дисциплина за које је основан, подизање техничко-технолошког нивоа, валоризовање резултата истраживања и ширење научних сазнања, образовање и оспособљавање кадрова за научноистраживачки рад.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.