Важно да држава награди своје највредније истраживаче

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић разговарала је данас са најбољим истраживачима са листе изврсних истраживача, поручивши том приликом да је веома важно да држава награди своје највредније истраживаче.

Министарство је извршило реформу система плата у науци, при чему је уведен систем једно звање једна плата, чиме је решен проблем неуједначених исплата који је трајао 12 година.

Након дефинисаних критеријума за сваку област и њиховог објављивања у „Службеном гласнику”, формирана је листа изврсних истраживача, на основу које ће 10 одсто најбољих током две године од формирања листе примати плату увећану за 30 одсто, чиме је исказан одређени подстицај за њихов даљи научноистраживачки рад.

Нова листа изврсних истраживача биће креирана на сваке две године, приликом чега ће се изнова евалуирати резултати.

Области науке су разврстане на следеће групације: природно-математичке науке и медицинске науке, техничко-технолошке и биотехничке науке, као и друштвене и хуманистичке науке.

Сви истраживачи у научним звањима рангирани су према резултатима оствареним од 2018. до 2022. године, осим истраживача у звању научни саветник, који су рангирани према резултатима оствареним од 2013. до 2022. године.

Коначна листа научно изврсних истраживача формира се обједињавањем листе изврсних истраживача по групацијама научних области и листе добијене на основу резултата у међународним колаборацијама.

Изузеци су сви руководиоци – добитници European Research Council (ERC) пројеката, који остварују право на научну изврсност.

Такође, повратници из иностранства (запослени истраживач у научном звању који је завршио докторске студије у иностранству или има најмање пет година радног искуства у иностранству у институцијама или организацијама у области научноистраживачке или истраживачко-развојне делатности) који су укључени у финансирање између два рангирања, остварују право на научну изврсност и задржавају je до првог следећег вредновања.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.