Србија и УАЕ потписали меморандум о разумевању у области вештачке интелигенције

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Дубаију потписивању Меморандума о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у области развоја и примене вештачке интелигенције.

Она је објаснила да су УАЕ развили свој језички модел који служи да би се компјутер нечему научио, да му се шаљу подаци, које он онда обрађује и даје одговоре на различита питања.

Премијерка је објаснила да је то практично модел као амерички ГПТ, додавши да је Србија потписала поменути документ како би наши научни институти, стартапови и други, могли да користе тај модел.

На основу овог модела нама ће бити лакше да развијамо наше језичке моделе, навела  је председница Владе, указавши на значај који те технологије у оквиру вештачке интелигенције имају за наше компаније и управу.

Она је поручила да је важно да наша земља прати све трендове и да успоставља партнерства са УАЕ, додавши да је Србија једна од 29 држава на свету која је део глобалног партнерства за развој вештачке интелигенције.

Меморандум су потписали министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и директор Института за истраживање и развој вештачке интелигенције Србије Дубравко Ћулибрк и генерални секретар Савета за истраживање напредних технологија УАЕ Фајсал Ал Банаи.

Ова сарадња има за циљ да искористи техничку експертизу Савета за истраживање напредних технологија УАЕ, могућност коришћења Фалкон отвореног кода и решења заснованих на њему за даљи развој вештачке интелигенције у Србији.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.