Почела друга фаза радова на Научно-технолошком парку у Нишу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће држава у изградњу друге фазе Научно-технолошког парка у Нишу уложити 25 милиона евра, нагласивши да је задатак да он буде завршен до октобра 2025. године.

Премијерка је навела да је више од 100.000 људи запослено у ИКТ сектору, указавши и на то да је у 2023. години укупан извоз у овом сектору износио 3,44 милијарде евра, што је готово десет пута више него 2012. године, када је био 375 милиона евра.

Од укупне цифре извоза у том сектору, суфицит је приближно 2,6 милијарди евра. То показује колико још можемо да променимо Србију и да је оснажимо уколико наставимо да инвестирамо у људе и образовно-научне институције, истакла је Брнабић.

Такође, она је изразила уверење у то да Србија може да постане развојни технолошко-иновациони центар Европе, додавши да су због тога важна додатна улагања и све што је планирано планом „Скок у будућност”.

Циљ нам је да до краја 2027. године извоз у ИКТ сектору достигне 10 милијарди евра, као и да овај сектор запошљава 140.000 људи. Уверена сам у то да то можемо да урадимо, поручила је премијерка.

Регионални директор Европске банке за обнову и развој Матео Коланђели нагласио је да Србија постиже велики успех на плану изградње научно-технолошких паркова и да та банка финансира научно-технолошке паркове у Србији са 80 милиона евра.

Коланђели је оценио да ИКТ сектор може бити мотор развоја домаће економије и најавио да ће ова банка финансирати и индивидуалне стартапове у Србији, позвавши притом мала и средња предузећа да конкуришу за грантове ЕУ.

Директор НТП Ниш Милан Ранђеловић указао је на то да у НТП у Нишу послује 50 компанија са више од 500 запослених.

Ове компаније су утростручиле приходе, удвостручиле број запослених и развиле преко 200 нових производа. Верујем у то да је НТП дао допринос њиховом успеху, истакао је Ранђеловић.

Он је рекао да НТП Ниш развија и реализује програме кроз које је прошло на стотине младих и образованих људи и подсетио на тренутни пројекат развоја девет регионалних стартап центара, као и два иновациона инкубатора на факултетима Универзитета у Нишу.

Нови објекат у Нишу, који ће бити изграђен у северозападном делу комплекса НТП Ниш, између вишенаменске ламеле Електронског факултета и ресторана Студентског центра, обухватаће близу 9.500 метара квадратних намењених канцеларијском простору и између 900 и 1.000 квадратних метара предвиђених за лабораторијски простор.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.