БИО4 кампус пројекат који мења Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем и министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 кампус.

Вучић је на свечаном коктелу у Палати Србија истакао да је изградња БИО4 кампуса, који ће бити нови биоекономски центар у Европи, велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност.

Овај центар ће, како је навео, окупити седам факултета и девет научних института и у њему ће бити запослено више од 1.000 доктора наука, а ту ће се школовати више од 4.000 студената.

Идеја је да БИО4 кампус буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету, подвукао је председник и додао да ће то бити заједничка предност читавог региона у односу на друге.

Беговић је истакла да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији јер је реч о инвестицији од 450 милиона евра, уз напомену да су већ обезбеђена средства од стране Развојне банке Савета Европе у вредности од 200 милиона евра за почетну изградњу.

 БИО4 је у ствари платформа за сарадњу. Сама чињеница да ће у њој бити седам факултета, девет института, истраживачко-развојни центри великих домаћих и светских компанија, пословни парк за развој, стартап заједнице, спортски центри, мултимедијални музеј, конференцијски центар и друго говори о томе да једино кроз сарадњу можемо постићи резултате, предочила је Беговић.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса почели су 29. маја, а сви радови би требало да буду завршени 2026. године.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.