Италија и Србија ка снажнијој сарадњи у области иновација

Више од сто билатералних састанака одржано је између српских и италијанских компанија из сектора иновација током другог дана Иновационог форума Србија- Италија „ Склапање послова ради иновација“ који је одржан у Привредној комори Србије ( ПКС), а на којем су представљена иновативна решења домаћих стартапова која имају примену у секторима пољопривреде, фармације, енергетике и комуналним делатностима. 

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић је поручио на крају Иновационог форума две земље да је форум био прилика да се представе искуства Италије, на који начин функционише њихова иновативна заједница и какву подршку имају кроз хабове, инфраструктуру и финансијске фондове. Како је рекао, искуство регије Ломбардије је од посебне важности у смислу примене иновација у привреди и прављењу стартапа базираних на новим технологијама.

"Данас смо имали пословни дан усмерен ка стартапима и младим компанијама које желе да пронађу нове инвеститоре. Кроз све те компаније прожима се вештачка интелигенција која је опште присутна тема", рекао је Весовић.

Амбасадор Италије у Србији, Лука Гори истакао је да је потребно да две земље поред сарадње у традиционалним секторима почну да сарађују и у иновативним областима. "Форум у Београду донео је значајна искуства из сектора иновација које смо представили. Посебан осврт је дат на искуства регије Ломбардија. Догађај је био процес који је започет у наставку већ постојеће сарадње између Србије и Италије", рекао је Гори. Он је истакао да Привредна комора Србије има велики значај у сарадњи две земље.

Дводневни иновациони форум који је окупио преко 450 представника италијанских и српских институција, универзитета, научно-технолошких паркова, иновационих фондова, стартапова, инкубатора и акцелератора, организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са Амбасадом Италије у Србији, Италијанском трговинском агенцијом (ИТА), Регијом Ломбардија, Министарством информисања и телекомуникација и Министарством науке, технолошког развоја и иновација, а уз подршку организација "We Make Future" и "Impact Hub Serbia". 

Фокус дискусије био је на преносу знања и искустава компанија из регије Ломбардија, а теме су биле агротехнологија, примена вештачке интелигенције у  индустријским процесима, зелена транзиција, паметни градови и одржива мобилност. 

Извор: ПКС

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.