Српски стартапи за две године прикупили 325 милиона евра инвестиција

Српски стартапи прикупили 325 милиона евра инвестиција, што указује на зрелост и потенцијал екосистема, кажу подаци The State of Adria Tech  извештаја који је објавио Sillicon Gardens, словеначки VC фонд.

Подаци извештаја обухватају инвестиције за период 2021–2022, и заснива се на "различитим изворима, укључујући интервјуе, crowdsourcing и јавно доступне информације".

Према њиховим подацима, у Србији је тренутно активно преко 600 стартапа, преко 8 активних развојних центара, који запошљавају хиљаде људи. У топ 5 домаћих компанија, извештај издваја HTEC, Tenderly, Tempus Finance, Connect The Dots i Flyaway.

Већина од 24 стартапа који су узели инвестицију у овом периоду развија SaaS производ (78,3%), док су најзаступљеније Fintech, Enterprise software, маркетиншка и регрутерска индустрија.

У погледу инвестиција, доминирају VC фондови, са уделом у укупном броју инвестиција од чак 87,5%. Међутим, у погледу вредности самих инвестиција, VC фондови имају удео од 52,9%, док 38,2% припада приватном капиталу.

Преко половине свих забележених инвестиција начињено је у pre-seed и seed фази, док је остатак распоређен на серије А, Б, Ц и тзв. мегасерије.

Чак 82% инвестиција долази из Сједињених Држава, и тај капитал отишао је у 42% стартапа, док је на другом месту Европска унија са 16% инвестиција по вредности, које су расподељене на 38% стартапа.

Међутим, како извештај наводи, већина тих инвестиција заобилази Србију. Према званичном седишту, стартапи се издвајају у три групе: Сједињене Државе (25%), Европска унија (33%) и Србија (42%), при чему стартапи са седиштем у Сједињеним Државама узимају највећи број инвестиција (56%), потом они из Србије (28%), и на крају из Европске уније (15%).

У поређењу са остатком Адриа региона, слика изгледа другачије, па је тако Хрватска на првом месту са 1.86 млрд ЕУР распоређених на 88 инвестиција, потом Словенија са 1,25 млрд ЕУР и 209 инвестиција, те Србија, са 325 мил ЕУР и 24 инвестиције. Већину раста региона предводе једнорози, који су учествовали са највећим бројем инвестиција и које извештај наводи као покретаче екосистема. Треба имати у виду да је тренутно истраживање засновано на само наведене три земље, док је у плану израда извештаја и поређења осталих балканских земаља, чиме би се стекла потпунија слика о стању технолошког сектора и стартапа у региону.

Извор: Екапија 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.