Dani nauke i privrede 2024: Saradnja nauke i privrede ključna za stvaranje potencijala ekonomije deljenja

Služba za inovacije Privredne komore Srbije u saradnji sa istraživačima tri fakulteta Univerziteta u Beogradu, Saobraćajnim, Ekonomskim i Fakultetom organizacionih nauka, i Evropskom mrežom preduzetništva u okviru Saveta za saradnju nauke i privrede, organizovali su događaj Dani nauke i privrede 2024“, koji je održan u ponedeljak 8. aprila 2024. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. 

Skup je organizovan sa ciljem upoznavanja javnosti sa inovativnim poslovnim modelima platformske ekonomije i ekonomije deljenja, stanjem i perspektivama u Srbiji, kao i postojećim ali i novim izvorima finansiranjima njihovog daljeg razvoja.

Prema nalazima istraživanja ovih modela u Srbiji, saradnja nauke i privrede je ključna za otključavanje potencijala ovog razvoja i prevazilaženje izazova sa kojima se ovi inovativni poslovni modeli suočavaju.

Na skupu se razgovaralo o nalazima istraživanja kroz prikaz rezultata projekta PANACEA koji se realizuje uz podršku Fonda za nauku Srbije, a glavni cilj mu je izgradnja kapaciteta neophodnih za “otključavanje” tržišta ekonomije deljenja i njegov ubrzani razvoj.

Drugi deo konferencije posvećen je uslovima takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju koja promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje finansijsku, medijsku i edukativnu podršku. Ove godine obeležava se 20 godina od organizovanja prvog takmičenja.

Razgovaralo se i o dostupnim izvorima finansiranja i Programu Evropske unije za inovacije, Horizont Evropa, kao i uslugama Evropske mreže preduzetništva.

Najvažniji zaključak je da otključavanje potencijala novih poslovnih modela zahteva udružene napore svih zainteresovanih strana gde ključnu ulogu ima saradnja nauke i privrede, kao i uspostavljanje održivih partnerstava sa samim platformama i širom istraživačkom i privrednom zajednicom.

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.