Važno da država nagradi svoje najvrednije istraživače

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović razgovarala je danas sa najboljim istraživačima sa liste izvrsnih istraživača, poručivši tom prilikom da je veoma važno da država nagradi svoje najvrednije istraživače.

Ministarstvo je izvršilo reformu sistema plata u nauci, pri čemu je uveden sistem jedno zvanje jedna plata, čime je rešen problem neujednačenih isplata koji je trajao 12 godina.

Nakon definisanih kriterijuma za svaku oblast i njihovog objavljivanja u „Službenom glasniku”, formirana je lista izvrsnih istraživača, na osnovu koje će 10 odsto najboljih tokom dve godine od formiranja liste primati platu uvećanu za 30 odsto, čime je iskazan određeni podsticaj za njihov dalji naučnoistraživački rad.

Nova lista izvrsnih istraživača biće kreirana na svake dve godine, prilikom čega će se iznova evaluirati rezultati.

Oblasti nauke su razvrstane na sledeće grupacije: prirodno-matematičke nauke i medicinske nauke, tehničko-tehnološke i biotehničke nauke, kao i društvene i humanističke nauke.

Svi istraživači u naučnim zvanjima rangirani su prema rezultatima ostvarenim od 2018. do 2022. godine, osim istraživača u zvanju naučni savetnik, koji su rangirani prema rezultatima ostvarenim od 2013. do 2022. godine.

Konačna lista naučno izvrsnih istraživača formira se objedinjavanjem liste izvrsnih istraživača po grupacijama naučnih oblasti i liste dobijene na osnovu rezultata u međunarodnim kolaboracijama.

Izuzeci su svi rukovodioci – dobitnici European Research Council (ERC) projekata, koji ostvaruju pravo na naučnu izvrsnost.

Takođe, povratnici iz inostranstva (zaposleni istraživač u naučnom zvanju koji je završio doktorske studije u inostranstvu ili ima najmanje pet godina radnog iskustva u inostranstvu u institucijama ili organizacijama u oblasti naučnoistraživačke ili istraživačko-razvojne delatnosti) koji su uključeni u finansiranje između dva rangiranja, ostvaruju pravo na naučnu izvrsnost i zadržavaju je do prvog sledećeg vrednovanja.

Izvor: srbija.gov.rs

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.