Srbija i UAE potpisali memorandum o razumevanju u oblasti veštačke inteligencije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Dubaiju potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije.

Ona je objasnila da su UAE razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, koje on onda obrađuje i daje odgovore na različita pitanja.

Premijerka je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, dodavši da je Srbija potpisala pomenuti dokument kako bi naši naučni instituti, startapovi i drugi, mogli da koriste taj model.

Na osnovu ovog modela nama će biti lakše da razvijamo naše jezičke modele, navela  je predsednica Vlade, ukazavši na značaj koji te tehnologije u okviru veštačke inteligencije imaju za naše kompanije i upravu.

Ona je poručila da je važno da naša zemlja prati sve trendove i da uspostavlja partnerstva sa UAE, dodavši da je Srbija jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije.

Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i direktor Instituta za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije Srbije Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE Fajsal Al Banai.

Ova saradnja ima za cilj da iskoristi tehničku ekspertizu Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE, mogućnost korišćenja Falkon otvorenog koda i rešenja zasnovanih na njemu za dalji razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Izvor: srbija.gov.rs

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.