BIO4 kampus projekat koji menja Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović, svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za BIO4 kampus.

Vučić je na svečanom koktelu u Palati Srbija istakao da je izgradnja BIO4 kampusa, koji će biti novi bioekonomski centar u Evropi, velika stvar za našu zemlju i nešto što predstavlja budućnost.

Ovaj centar će, kako je naveo, okupiti sedam fakulteta i devet naučnih instituta i u njemu će biti zaposleno više od 1.000 doktora nauka, a tu će se školovati više od 4.000 studenata.

Ideja je da BIO4 kampus bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih na celom svetu, podvukao je predsednik i dodao da će to biti zajednička prednost čitavog regiona u odnosu na druge.

Begović je istakla da je ovo najveće pojedinačno ulaganje u nauku ikada u Srbiji jer je reč o investiciji od 450 miliona evra, uz napomenu da su već obezbeđena sredstva od strane Razvojne banke Saveta Evrope u vrednosti od 200 miliona evra za početnu izgradnju.

 BIO4 je u stvari platforma za saradnju. Sama činjenica da će u njoj biti sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojni centri velikih domaćih i svetskih kompanija, poslovni park za razvoj, startap zajednice, sportski centri, multimedijalni muzej, konferencijski centar i drugo govori o tome da jedino kroz saradnju možemo postići rezultate, predočila je Begović.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa počeli su 29. maja, a svi radovi bi trebalo da budu završeni 2026. godine.

Izvor: srbija.gov.rs

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.