Italija i Srbija ka snažnijoj saradnji u oblasti inovacija

Više od sto bilateralnih sastanaka održano je između srpskih i italijanskih kompanija iz sektora inovacija tokom drugog dana Inovacionog foruma Srbija- Italija „ Sklapanje poslova radi inovacija“ koji je održan u Privrednoj komori Srbije ( PKS), a na kojem su predstavljena inovativna rešenja domaćih startapova koja imaju primenu u sektorima poljoprivrede, farmacije, energetike i komunalnim delatnostima. 

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je poručio na kraju Inovacionog foruma dve zemlje da je forum bio prilika da se predstave iskustva Italije, na koji način funkcioniše njihova inovativna zajednica i kakvu podršku imaju kroz habove, infrastrukturu i finansijske fondove. Kako je rekao, iskustvo regije Lombardije je od posebne važnosti u smislu primene inovacija u privredi i pravljenju startapa baziranih na novim tehnologijama.

"Danas smo imali poslovni dan usmeren ka startapima i mladim kompanijama koje žele da pronađu nove investitore. Kroz sve te kompanije prožima se veštačka inteligencija koja je opšte prisutna tema", rekao je Vesović.

Ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori istakao je da je potrebno da dve zemlje pored saradnje u tradicionalnim sektorima počnu da sarađuju i u inovativnim oblastima. "Forum u Beogradu doneo je značajna iskustva iz sektora inovacija koje smo predstavili. Poseban osvrt je dat na iskustva regije Lombardija. Događaj je bio proces koji je započet u nastavku već postojeće saradnje između Srbije i Italije", rekao je Gori. On je istakao da Privredna komora Srbije ima veliki značaj u saradnji dve zemlje.

Dvodnevni inovacioni forum koji je okupio preko 450 predstavnika italijanskih i srpskih institucija, univerziteta, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih fondova, startapova, inkubatora i akceleratora, organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Italije u Srbiji, Italijanskom trgovinskom agencijom (ITA), Regijom Lombardija, Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku organizacija "We Make Future" i "Impact Hub Serbia". 

Fokus diskusije bio je na prenosu znanja i iskustava kompanija iz regije Lombardija, a teme su bile agrotehnologija, primena veštačke inteligencije u  industrijskim procesima, zelena tranzicija, pametni gradovi i održiva mobilnost. 

Izvor: PKS

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.