„Leskovačka ljutenica” je autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza (sorti Novosadski jabučar, odnosno Volovsko srce) i sveže ljute paprike (sorti Džinka, odnosno Plamena) i proizvodi se isključivo na tradicionalan način.
„Leskovačka ljutenica” je proizvod guste, mazive, homogene teksture sa vidljivim komadima povrća (paprike), a bez izdvajanja tečnosti, tamno crvene boje, prijatne ljutine, umereno slana sa izbalansiranim odnosom kiselina i šećera.
„Leskovačka ljutenica” sadrži značajne količine kapsaicina, dihidrokapsaicina, ukupnih karotenoida sa najvećim udelom likopena, ukupnih fenola i flavonoida koji ispoljavaju sinergističko dejstvo i značajnu antioksidativnu aktivnost u borbi protiv slobodnih radikala. Na taj način ovaj autohtoni proizvod ima povoljan uticaj na zdravlje.
O specifičnostima „Leskovačke ljutenice” se detaljnije možete upoznati na sledećem linku.
Izvor: ZIS