UNICEF-ов Иновациони фонд расписује конкурс за технолошка решења за заштиту деце на интернету

Стартапи који имају потенцијал да технологијом допринесу човечанству, могу да се пријаве за рано финансирање у које UNICEF-ов Иновациони фонд, Глобално партнерство за престанак насиља над децом и иницијатива Giga желе да инвестирају до 100 хиљада долара.

Рок за пријаву је 20. децембар, и могуће је обавити је преко следећег линка.

Позив је упућен власницима стартап компанија које се баве машинским учењем (ML), вештачком интелигенцијом (AI), блокчејн технологијама или проширеном стварношћу (VR/AR), а поседују функционални прототип са отвореним кодом (или су вољни да отворе приступ коду) који даје обећавајуће резултате.

Покретачи конкурса желе да уложе у израду софтвера који ће одговорити на неку од четири категорије дигиталних ризика по децу:

Ризици у вези са садржајем

  • Изложеност штетним садржајима, или садржајима непримереним узрасту деце, као што су порнографија, материјали који су у вези са сексуалним злостављањем деце, говором мржње и екстремизмом, дискриминаторни или садржаји који шире мржњу, дезинформације, он-лајн игре, коцкање, садржаји који подржавају ризична или нездрава понашања, и насилни садржаји који могу бити узнемирујући или приказују кривичну активност.

Ризици у вези са контактом

  • Штетне интеракције са другим људима које подразумевају сексуално злостављање и експлоатацију деце, укључујући врбовање, прогањање и сексуалну изнуду, злостављање на интернету, уцењивање и узнемиравање.

Ризици у вези са понашањем

  • Штетне интеракције, као што су злостављање, прогањање, дељење сексуалних садржаја сопствене израде (секстинг), осветничка порнографија, злоупотреба података, финансијске злоупотребе, и други облици непримереног понашања.

Ризици у вези са уговорним односима

  • Изложеност непримереним уговорним односима, пристанак деце на интернету, интегрисани маркетинг, и злоупотребе и нарушавања приватности личних података као што су хаковање личних података, лажно представљање и крађа података.

Сви критеријуми за конкурисање могу се погледати овде, а читав текст конкурса овде. За више информација биће организован wебинар 24. новембра, за који је могуће регистровати се овде.