Доступна домаћа иновативна заштитна маска - зелена маска

Домаће предузеће CCS Solutions је произвело десетак хиљада заштитних маски нове врсте са измењивим ХЕПА филтером за вишеструку и дугорочну употребу. Однедавно се производња одвија у три смене, те је план да се у наредних месец дана произведе преко 100.000. Недостатак медицинске опреме у читавом свету, пре свега заштитних маски, навео је домаће иноваторе окупљене око ове идеје, да се ослоне на сопствене изуме. Овај пројекат је подржао Фонд за иновациону делатност.

 

Наша жеља је да сваки становник у Србији поседује маску, не само због случаја пандемије као што је сада, већ и за ситуације када је повећано загађење у ваздуху, повећана концентрација полена и слично - изјавили су представници компаније.

До сада је испоручено око 700 комплета маски и филтера болницама у Кикинди и Ваљеву, Дому здравља Нови Београд, Клиничком центру Србије и Клиничком центру Војводине. У наредном периоду очекују се испоруке донација за Шабац, Чачак, Крагујевац, Ниш, Бор, Неготин, Сомбор, Суботицу, Нови Сад, Зрењанин

На сајту zelenamaska.rs је отворен позив јавним здравственим установама у Србији да се обрате за донацију. Такође, на истој адреси и заинтересоване компаније могу да купе маске за своје запослене, а за сваких 10 купљених маски, могу да донирају једну маску установи по избору.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.