Прва инвестиција Unicefa у српски стартап - Вршачки Propter развија VR платформу за онлајн наставу

Propter, прва стартап компанија из Србије у коју је инвестирао Unicefov Inovacioni fond, развија платформу за креирање садржаја у виртуелној реалности коју ће моћи да користе и наставници и ученици. Домаћа компанија је једна од 11 стартап компанија из девет земаља које користе технологију за решавање дигиталних изазова са којима се суочавају деца широм света.

Производи које развијају ове стартап компаније фокусирају се на решења која ће помоћи да се унапреде могућности за учење или дигитално повезивање, а које утичу на бољу запошљивост.

Скоро четири милијарде људи у свету (од којих је 29% између 18 до 24 године) немају приступ интернету, те су ускраћени за све дигиталне производе који значајно могу да им унапреде квалитет живота. Дигитални јаз између полова такође расте, а студије указују на то да је готово двоструко више мушкараца него жена на интернету. Уколико се ситуација не промени, велики део број младих у опасности је од заостајања и искључивања из савременог дигиталног света, наведено је на сајту Unicef Србија.

Propter, стартап компанија из Вршца која је окупила гејмере и технолошке ентузијасте, развија платформу ScioXR која омогућава једноставно креирање VR/AR (XR) садржаја како би оснажио ученике да уче кроз искуства. ScioXR платформа омогућава корисницима да направе XR садржај фокусиран на STEM едукацију, који ученици могу конзумирати на уређајима који су им лако доступи – пре свега на паметним телефонима.

Платформа је намењена наставницима и ученицима. Наставници ће моћи да користе софтвер да би направили нови садржај у складу са својим наставним програмом који ће ученици моћи да користе током наставе. Са друге стране, ученици ће стицати нова искуства, док испробавају садржаје које су припремили њихови наставници, а моћи ће да и сами стварају садржај који ће сви моћи да конзумирају.

Планирано је да и се овај производ може користити као додатни едукативни материјал који ће помоћи ученицима да савладају градиво које би било теже разумети без VR или AR технологије.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.