Почела домаћа производња иновативних заштитних маски, изума српских научника - Прве испоруке за две и по недеље

Недостатак медицинске опреме у читавом свету, пре свега заштитних маски, навео је домаће иноваторе да се ослоне на сопствене изуме. Предузеће CCS Solutions почело је производњу нове врсте заштитних маски са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу - LifeMask, а прве испоруке очекују се за две и по недеље.

- Маске су за вишекратну употребу, јединственог ергономског дизајна, направљеног тако да одговара лицу, а ваздух пролази само кроз филтер. Филтерски део филтрира ваздух комплетно, укључујући и вирусе, гасове, загађења и честице. То су индустријски филтери, јако квалитетни и користе се за разне намене. Филтери се мењају након 120 сати употребе, односно око 14 дана, или након што се осети да је запушен и да треба да се промени - изјавио је Никола Крстић, креатор маски.

Прве количине, под окриљем Фонда за иновациону делатност, биће дистрибуиране великим компанијама које и даље раде, како би запослени у њима били заштићени, а план је да потом понуда буде проширена и ка апотекама и ка малопродаји, као и да се успостави и онлајн продаја.

- Пројектом Фонда за иновациону делатност предвиђена је производња 30.000 маски у првих месец дана, али нећемо се на томе зауставити, проширићемо капацитете и ићи ћемо у масовност јер се примећује потреба - навео је Крстић

Цена се према његовим речима још формира, а маске ће коштати неколико стотина динара.

- Ми смо се као фирма одрекли профита. Сав приход ићи ће у проширење капацитета и покривање трошкова производње - изјавио је Крстић.

Појаснио је да се маске једноставно се дезинфинкују, брисањем алкохолом, а у дезинфикованом паковању ће се налазити неколико филтера, маска, заштитна гума за пријањање лицу и ластиш.

Маске су регистроване као немедицинско средство, а из предузећа најављују и да се за медицинску сертификацију припрема нова верзија овог производа.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.